nedelja, 9. december 2012

GOTOFI SMO vsi, če ne bomo ubrali drugačno pot.

Šokiran sem, ko poslušam zgodbe nemočnih in lačnih družin. Staršev, ki so pred psihičnim zlomom, ker ne morejo nahraniti otrok in sebe. Otrok, ki skrivajo lakoto pred sovrstniki v šoli. Otrok, ki prosijo “božička” (beri državo), da bi jim prinesel hrano, da bi se lahko vsaj enkrat do sitega najedli… In to v Sloveniji? V 21.stoletju?

Smo se borili za tako Slovenijo? Kje je tu socialna država? Kje je tu pravni sistem, zakoni, institucije ki bi reševali stiske teh ljudi. Zakonodajna veja oblasti je znala “zakonsko” poskrbeti za lastne privilegije, ki se pričnejo že v državnozborski menzi. Narod, ki jih je ustoličil, pa je lačen.

Počutim se, kot da bi živel v Etiopiji in ne v deželi, ki je obdana z lesom, vodnimi viri, travnatimi površinami, jezeri, morjem in predvsem rodovitno zemljo, ki bi nam morala omogočiti eksistenco in preživetje.

Ne potrebujemo 3% letne gospodarske rasti na račun potroštništva in divjega kapitalizma. Ne potrebujemo investicij, ki nam uničujejo ekosistem, vodne vire in podtalnico. Ne potrebujemo zgrešenih investicij kot npr. TEŠ-6 ampak obnovljive energetske vire.

Potrebujemo novo razvojno strategijo. Ko govorimo o investitorjih moramo privabiti zelene investitorje. Take, ki so pripravljeni razmišljati zeleno in ne tiste, ki iščejo v tej podaplski deželi le smetišče za odlaganje zastarelih tehnologij.

Slovenija mora najti svojo pot v zelenem turizmu, obnovljivih energijah, inovativnih konceptih, ki vključujejo visoko tehnologijo v službi narave in z njo povezanih ljudi. Predvsem pa v socalni in humani ureditvi družbenega sistema, ki bo pisan na kožo malega človeka. Slovenija mora v pravem smislu besede postati zelena oaza Evrope. To lahko ponudi Evropi in to lahko postane naš prepoznavni znak oz. blagovna znamka. Pokažimo ostali Evropi, da se znamo sami postaviti na noge. Začnimo iskati rešitve in ne izgovore, kot jih danes prepogosto slišimo v smislu to ni po evropskih standardih in zakonodaji…

Smo za Evropo ampak za drugačno Evropo. Tudi v Bruslju jih bo potrebno podučiti kaj pomeni po štajersko “GOTOFI STE!” Cel svet je zavozil zaradi korupcije in klientelizma… zato ne iščimo rešitev zunaj, ker jih ni.

Obrnimo se navznoter in poiščimo rešitve na lastnem dvorišču. Predvsem pa ne nasedajmo našim politikom in bančnikom, ki so prodali dušo in državo za lastne ambicije in interese. Ti nas sedaj poskušajo prepričati, da smo brez tujih vlaganj in svežega kapitala – nagi in bosi. Mogoče res ne bomo hodili oblečeni po zadnji modi, se vozili z novimi prestižnimi avtomobili, imeli zadnji model iPhone v žepu… Ampak. Ne bomo pa lačni!

Kapitalizem, kot ga poznamo danes, je ustvaril družbo privilegirancev in drugorazrednih državljanov. Tega ne potrebujemo, saj imamo dovolj virov in znanja, da lahko začnemo živeti drugače in čez leto ali dve tudi bolje.
Zdaj je pravi čas, da se tudi mi, kot narod spremenimo in da zaključimo z razprtijami in delitvami, ki so nam bile podtaknjene s strani politike. Zaključimo s strankarskim etiketiranjem na vaše in naše ter se odločimo za narodno poenotenje, za prihodnost, ki bo vredna poštenega in delovnega človeka.

Rabimo intelektualce, podjetnike, inovatorje, razumnike in voditelje, ki bodo znali narod popeljali po evolucijski poti, kjer bo na prvem mestu človek in ne kapital. To pričakujejo vsi ti protestniki, ki se zbirajo po slovenskih mestih in krajih. Gre za evolucijo zavesti in razmišljanja. Zgradimo drugačno – boljšo Slovenijo, da jo bodo drugi narodi vzeli za vzor. Ker smo majhni lahko postanemo primer dobre prakse, tako kot je to postala Islandija. A o tem se na široko ne govori, saj se svetovna politična elita tega boji.

Sedaj je čas da postavimo temlje drugačne Slovenije, za nas, naše otroke in njihove potomce.

1 komentar: